Søens Flora og Fauna - fiskeri de 4 årstider 

Søens Flora og Fauna - Fiskeri de 4 årstider


Grøde- og algevækst
Udvaskning af næringsstoffer ender i vores vådområder, i første omgang i ferskvandområder som vandløb, søer, moser, damme, voldgrave, haveanlæg o.s.v., hvor den hvert år er en medvirkende faktor til kraftig grødevækst og opblomstring af forskellige typer alger. Vores klima gør, at grøde og alger i vores ferskvande bliver "nulstillet" om vinteren, dvs. stort set forsvinder. Derfor har vi valgt at vi ikke sejler rundt og bryder isen når den fryser til. Når solen begynder at skinne i foråret er vores ferskvand glasklart og solens stråler når langt ned i vandet. Sammen med stigende vandtemperatur og den megen næring i vandet starter det en voldsom opblomstring af grøde og alger i de ferske vande. Vores erfaring er at det ikke gavner søens bundforhold at klippe grøde med maskine, derfor fjerner vi det grødevækst vi kan manuelt i løbet af sommeren. I Sorø Fiskepark har vi rigtig mange dammuslinger og krebs som hjælper os med at holde vandet flot og klart. Vi værner om vores fredsfisk året rundt, da de er med til at holde det naturlige økosystem ved lige. 

I Sorø Fiskepark ønsker vi at arbejde med naturen og ikke imod naturen, derfor ønsker vi at søens flora og bundforhold er så naturlige som muligt. Det kræver dog at man indretter sit fiskeri i søen efter årstiden. Herunder kan du læse mere om fiskeriet i søen i de fire årstider.

Knæk & Bræk !


De Fire årstider i søen

Forårs fiskeri  :

Så snart isen slipper søen efter vinter, og vi er sikker på at den ikke lukker til af is igen, starter vores forårssæson op for fuld skrue.

Normalt har vi omkring 1 meter højere vandstand i søen hen over det tidlige forår. Fiskene kan godt stå dybt og det kan være en fordel at fiske med et bundrig og passiv bait på bunden. Ser man fisk i overfladen er det tidlige forår også en rigtig god mulighed for spinnefiskeri med blink og gennemløbere i vægtklassen 4-7 g. Nogle gange står fiskene længere ude i søen end man lige kan kaste et blink ud, her anbefaler vi et semisynkende bombardaflod med et forfang på ca. 1,5-2 meter. Her kan man vælge at sætte både microblink, Powerbait eller en større flue for enden. 

De bedste anbefalinger til forårsfiskeri i søen er:

Powerbait - Alle farver. Gerne Hvidløg eller Peach pepper.

Blink/gennemløber op til ca. 7 g. - alle farver og gerne kontrastfarver. Gerne Gul/sort Pink/gul Orange/grøn Orange/sort.

Husk at skifte farve og agn ofte, hvis du ikke har held med det du fisker med, det kan være en fordel at gå en tur rundt om søen og prøve forskellige pladser. Søen har mange forskellige dybder og forskellige bundforhold, derfor kan fiskeriet til tider være svært.

Knæk & Bræk  

Sommer Fiskeri

Når varmen sætter ind og vandtemperaturen stiger hastigt er man nød til at tilpasse fiskeriet her efter. Fiskene er typisk mest aktive morgen og aften, og vi anbefaler derfor ikke fiskeri lige omkring middagstid hvis solen står højt på en vindstille lun sommerdag. Her vil en del af fiskene trække lidt dybere eller nyde skyggen under træer og buske. Fiskeri om sommeren kan være rigtig spændende, og er du til spotfiskeri med UL stang, har du rig mulighed for at fiske på de små spot mellem træer og buske hvor fiskene kan komme helt tæt på. 

Når sol og varme sætter ind, nyder de lave områder i søen godt af de ekstra nærringsstoffer, og bundvækst vil kunne ses mange steder. Bundvæksten er en naturlig del af vores sø og vi sætter ikke ind med store maskiner. Vores vandstand kan synke op til en meter hen over sommeren, derfor kan enkelte områder i søen ikke benyttes til spinnefiskeri i denne periode. Fiskene er ikke lige så aktive i det lune vand, derfor anbefaler vi at fiske med flåd og bait/orm. Ønsker du at fiske aktivt har du mulighed for at benytte et flydende bombardaflåd med et forfang uden belastning på. For enden af dit forfang kan du benytte microblink, gummidyr, flue eller powerbait. På denne måde undgår du at blink og spinnere sidder fast i bundvækst. 

De bedste anbefalinger til sommerfiskeri i søen er:

Morgen og aftenfiskeri 

Små microblink og gennemløbere 2-4g.  -også gerne efter et bombardaflåd. 

Fluefiskeri  - små sommerfluer

passivt flåd eller bundrig med powerbait eller orm.

OBS! - Det er ikke tilladt at fiske med silde- og makrel-forfang i søen, og det er ikke tilladt at fiske med store blink ind igennem en stime, således at de bliver fejlkroget.

Knæk & Bræk